Misschien ken je de verhouding 80-20, qua voeding. De gedachte is eenvoudig. Als je voor tachtig procent healthy eet, dan mag je best voor twintig procent zondigen. Omdat je niet altijd de verleidingen kan/wil weerstaan en omdat het na zo’n twintig procent moment, weer motiveert om healthy te leven. Tot zover de uitleg. Nu de praktijk. Vandaag was en is een honderd procent twintig procent dag!In mijn omgeving hebben heel wat mensen (waaronder mijn ouders) het zeer intiem gehad in december in jaar X. Gevolg: een verjaardagenstroom in september dat zijn weerga niet kent. We rollen van feestje in partijtje, zeg maar. Heel gezellig, maar best lastig in combinatie met een healthy lifestyle met kinderen. Want: vertel jij je kinderen maar waarom zij geen taart/snoep/ijs mogen terwijl ALLE andere kinderen dat wél mogen. Dus.

Vandaag had ik niet zo zin om ‘moeilijk’ te doen. Om mijn kleine schatten dingen te onthouden. Dus genoten zij tijdens de verjaardag van vriendin M. van taart, zoete drankjes, ijs, snoep en pepermunt. Ik ben heel trots dat Sofie en Sepp nu eerst aan mij vragen of ze iets mogen. Alleen konden zij vandaag niet geloven dat mama maar ‘ja’ bleef zeggen. Dus namen ze het ervan. En terecht.

En omdat ik na de voetbalwedstrijd van manlief geen zin meer had om te koken, schoof ik uit puur gemak een pizza in en uit de oven. Nee, geen zelfgemaakte. Gewoon zo’n foute uit de supermarkt. En lekker dat ‘ie was. De geur- en smaakmakers deden volop hun werk. Ter compensatie serveerde ik er wat tomaat bij. Uit eigen tuin (lekker!!!!). Om mijn honderd procent ‘twintig procent’ gedrag iets te compenseren, zeg maar.

En natuurlijk heeft dit alles direct effect op de kinderen. Het toilet wordt drukker bezocht dan normaal, hun kleine darmpjes maken overuren en ook qua gedrag merk ik het direct. Toch vind ik dat het af en toe moet kunnen. Hoe slecht het ook is. Want enerzijds genieten ze enorm dat ze het nu wel mogen en anderzijds merken ze wat het met hun doet. Dat ze nu diarree hebben en anders niet, heeft dus echt met de voeding te maken.

Morgen gooien we het roer weer om. Althans, zo tot een uur of drie. Want dan staat de volgende verjaardag gepland. En nu Sofie en Sepp toch in bed liggen, manlief in het stadion zit en ik nog lang niet op mijn honderd procent ‘twintig procent’ zit (ik heb het snoep, ijs, pepermunt, taart en zoete drankjes overgeslagen) ga ik vanavond gigantisch genieten van een reep foute chocolade, een heerlijk glas wijn en misschien neem ik ook nog wel flink wat paprikachips. Als ik dan toch in een twintig procent zit, dan voor de volle honderd procent! Ben ik morgen weer extra gemotiveerd om de keuken in te duiken voor allerlei gezonds en lekkers :).

 

Fijne avond!