De nieuwe Smult is uit. Deze herfst staat de Smult vol kookinspiratie voor een heerlijke herfst, tips tegen voedselverspilling én healthy food recepten van Jamie Oliver, Rens Kroes en Hemsley + Hemsley. Wij doken dit weekend de keuken in. Want er iets niets leuker dan koken met kinderen.

Koken met kinderen

Koken met kinderen heeft vele voordelen, zoals:

  • Kinderen leren de ingrediënten kennen
  • Kinderen leren de basis van koken
  • Kinderen leren over gezonde voeding
  • Het is een moment vol aandacht, van kwaliteit-tijd samen

koken met kinderenHerfstrecepten

De herfst is een heerlijk seizoen om te koken met je kinderen. De geplukte appels verwerken in recepten, stoofschotels maken, kleurrijke groenten verwerken in een heerlijke ovenschotel. De geuren en kleuren in de herfst zijn prachtig. Niet alleen in het bos. Oók in de keuken. Uit deze Smult mag ik 2 recepten met je delen. Dit weekend smulden wij van een heerlijke pastinaaksoep en likten wij onze vingers af bij de kip in knoflook met rozemarijnmarinade.

Recept: Pastinaaksoep

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kleine prei
1 el milde olijfolie of kokosolie
2 pastinaken in plakjes
1 geschilde appel in stukjes
1 cm verse gemberwortel, geraspt
600 ml groente- of kippenbouillon
1/2 tl gemberpoeder
versgemalen zout en zwarte peper
1 bakje tuinkers of alfalfa geknipt

Zo maak je pastinaaksoep

1. Fruit de preiringen zachtjes in de olie. Voeg de pastinaak, appel en gemberwortel toe en bak nog 5 minuten
2. Voeg de bouillon toe en kook 30 minuten
3. Pureer de soep helemaal glad en breng op smaak met gemberpoeder, zout en peper
4. Serveer de soep met de kiemgroenten

 

Recept: Kip in knoflook rozemarijnmarinade

Ingrediënten:

4 kippendijen met vel
4 kipdrumsticks

Voor de marinade:

1 bosje rozemarijn
75 ml olijfolie
3 teentjes knoflook
1 citroen, geraspte schil en sap
snufje zwarte peper

Zo maak je het:

1. Ris voor de marinade de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en hak ze fijn. Meng ze in een ovenschaal met olijfolie, knoflook, citroenrasp, citroensap en peper.
2. Doe alle kip erbij, schep om en wrijf de marinade met je handen in de kip. Zet in de koelkast en laat ten minste 1 uur trekken (een nacht kan ook, handig als je vooruit wilt koken :))
3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
4. Knip de overige takjes rozemarijn in stukjes. Steek ze tussen de stukken kip in de ovenschaal. Zet de ovenschaal in de oven en bak de kip in 25-30 minuten of tot hij goudbruin en gaar is en het vel knapperig

Voedselverspilling

Naast heerlijke recepten schrijft deze Smult ook over voedselverspilling. Een mooi onderwerp om tijdens het koken met je kinderen in de keuken aan te snijden. Zo wordt samen koken nóg leerzamer.