Gruwelijk eng, dat wordt de Kinderboekenweek 2017. Spoken, monsters, heksen, nachtmerries, alles wat griezelt staat 4 tot en met 15 oktober tijdens de Kinderboekenweek centraal. Ook het nieuwste boek van Vivian den Hollander griezelt. Ik las ‘Opa’s griezelige gasten’ voor aan Sofie en Sepp. Een review.

Het belang van voor voorlezen

Voorlezen, ik ben er dol op. Het is zo’n knus en gezellig moment samen. Daarnaast is het ook goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Denk aan de nieuwe woorden die kinderen leren. Ook bootst het de fantasie en de creativiteit, leert het een kind om te luisteren en zich te concentreren. Maar een boek kan ook steun bieden. Gaan jullie verhuizen of vind je kindje iets eng, dan kan het zinvol zijn om erover voor te lezen. Een goede kapstok om met je kind over zijn of haar gevoel te praten.

Opa’s griezelige gasten – het verhaal

Toen Sofie en Sepp jonger waren, las ik veel van Vivian den Hollander voor. De avonturen van Jimmy en Lisa waren hier lange tijd favoriet. Op dit moment zijn dat Mila en Tom, uit ‘Opa’s griezelige gasten’. Mila en Tom hebben een heel lieve oppas-opa. Met z’n drietjes doen ze altijd leuke dingen. Als ze op een dag bij opa langsgaan, schrikken ze. Opa heeft een tweelingbroer. En hij heeft heel griezelige gasten meegenomen. Zo eng, zelfs opa durft het schuurtje niet meer in.

Voorleesboek

‘Opa’s griezelige gasten’ is voor kinderen van 6 tot 9 jaar en telt 32 pagina’s. De hoofdstukken hebben een perfecte lengte voor een ‘verhaaltje-voor-het-slapen-gaan’.  Maar daar hielden wij ons niet altijd aan. Soms was het zo spannend… dan lazen we nóg een hoofdstuk.

Zelf lezen

‘Opa’s griezelige gasten’ is leuk om voor te lezen én om zelf te lezen. Het is een AVI-boek, niveau E4. Het ligt nu bij Sofie in bed. Ze wil het dolgraag zelf lezen. En ik vermoed dat het boek daarna snel naar Sepps kamer gaat. Want die kleine kanjer kan al behoorlijk lezen.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt dit jaar voor de 63ste keer gehouden. Net als de vorige 5 jaar, brengt Kinderen voor Kinderen ook dit jaar een single over het thema van de Kinderboekenweek uit. En besteed je in de boekhandel € 10 of meer aan kinderboeken, dan krijg je het Kinderboekenweekgeschenk ‘Kattensoep’ van Janneke Schotveld cadeau. Nóg zo’n leuk boek om samen met je kinderen mee op de bank te kruipen. Van (voor)leesboeken kun je geen genoeg hebben J.