compostdagHet voorjaar lonkt. De planten in de tuin lopen uit. Struiken schieten in de knop en de eerste zaadjes laten voorzichtig kleine plantjes boven de grond ziet. Jeuken jouw groene vingers? Bij veel gemeentes kun je zaterdag 25 maart aanstaande gratis compost ophalen. Tip: ga vroeg, zo heb je een lange dag in de tuin voor je. Heerlijk! 

Zaadjes planten

In de voorjaarsvakantie hebben Sofie en Sepp zaadjes uitgezocht. Na een flink wat getwijfel gingen de aardbeien-, radijs- en sperzieboonzaadjes mee naar huis. Ik vulde kweekbakjes met biologische aarde, Sofie en Sepp maakten met hun vingertjes kuiltjes in de aarde en plantten de zaadjes. De warmte in huis en de zon door de ramen deden hun werk. Inmiddels zijn de zaadjes uitgegroeid tot kleine plantjes. Nog even en ze mogen de moestuin in.

Moestuin

De moestuin hebben Sepp en ik samen omgespit. Er zit weer flink wat zuurstof in de aarde. Toch is de moestuin nog niet klaar voor het nieuwe seizoen. Voeding is een must. Want die volle trossen tomaten smaakten vorig jaar naar meer. Compost is super food voor de moestuin. Het stimuleert de groei van planten en het bodemleven maar ook de ontwikkeling van de wortels. Ook houdt het vocht vast als de grond droog wordt. Handig bij warme dagen.

Compostdag

Compost kun je zelf maken, maar je kunt het op de Landelijke Compostdag ook gratis ophalen bij veel gemeenten. Reden: gemeenten en burgers bedanken op die manier de burgers voor het scheiden van het gft-afval. ‘Ook is de Landelijke Compostdag een manier om burgers kennis te laten maken met compost dat zowel voor bodem als voor milieu van grote waarde is’, lees ik op compostdag.nl. Nieuwsgierig of er ook bij jouw in de buurt compost wordt uitgedeeld op 25 maart? Kijk even op de website van je gemeente. Tip: ga vroeg. Zo heb je een heerlijke lange dag in de tuin voor je. Nu duimen voor een droge en zonnige dag. Is het al 25 maart?