Zo’n beetje elk vrij moment besteedde ik in de keuken. Gezond eten. Het liefst gluten-, suiker- en lactosevrij. Man, waar was ik mee bezig? Natuurlijk vielen de chocoladenotenballetjes van Rens Kroes bij kidslief in de smaak. Ook het maken leverde de grootste pret op. Dat die plakkerige chocoladehanden vervolgens niet alleen op de tafel maar ook op de keukenlades, koelkast, stoelen en zo kan ik nog wel even doorgaan, stonden nam ik voor lief. Maar wat is er eigenlijk mis met een appel mee naar school of een ouderwets ontbijt als havermoutpap in de winter? Voedzaam en het scheelt nog een hoop geld en tijd ook.

Altijd te weinig tijd

Tijd. Het liefst hebben wij er allemaal wat meer van. Jij en ik verkeren in de spits van ons leven. Druk, druk, druk. Aan een vrije woensdagmiddag kleeft niets vrij (op de plakkerige handjes op het aanrecht/muur/tafel na dan). Althans ik voel me niet bepaal vrij als ik de bedden afhaal, de was opvouw, boodschappen haal, de catering verzorg voor spelende kinderen, de kinderen naar hun sportclubjes taxi, het eten kook en de broodtrommels voor de volgende dag vul. Jij?

Zelfopgelegde ratrace

Tussendoor bakte ik op woensdagmiddag een gezonde ontbijtkoek, rolde ik de balletjes van Rens en op zondag bakte en ik kookte ik alvast voor de hele week vooruit. Food preppen. Op zich heerlijk. Maar elke zondag? Ik heb ook nog een leven. Met kinderen.

Consuminderen thuis

Dus besloot ik dat het anders moest. Uiteraard vind ik gezond eten nog steeds heel belangrijk. Maar volledig gluten-, lactose- en suikervrij eten heb ik nu toch wel een beetje losgelaten. En dat scheelt een bak tijd. Gezond eten kan ook eenvoudig. En dat geldt niet alleen voor het eten.

Belangrijke dingen in het leven

Hoezo elk jaar weer op zoek naar die ene fantastische camping als de camping van afgelopen zomer heerlijk was? Waarom de kinderen animeren? Vervelen bevordert hun creativiteit. En wie krijgt er eigenlijk energie van die ‘hippe’ uitjes waarvan je denkt dat je ze moet verzinnen voor je kids? Wat is er mis met een middagje knutselen, een boswandeling, buitenspelen, een rondje skeeleren, een potje Jenga/Mikado/Wie is het/ Soggy Doggy etc. of gewoon wegzakken op de bank met uitzicht op een fijne familiefilm? En om het dan toch nog even over eten te hebben: waarom elke week iets nieuws op het menu zetten terwijl je kroost staat te juichen als jij jouw tomatensoep serveert? Snap je? Dat is mijn punt.

Eenvoudig leven

Ik pleit voor een eenvoudiger leven. Waarom moeilijk/hip/leuk doen en zoveel verplichtingen hebben als het ook een stuk relaxter kan? Dat dus. En weet je: het bespaart je enorm veel tijd, kopzorgen en geld. Hoe relaxed is dat? Het gevoel van een lege(re) agenda en ruimte voor spontane dingen. Gewoon omdat je op dat moment zin hebt in een dagje sauna met manlief/ een wijntje met je vriendinnen/ een pyjama dag met je gezin. Daarom heb ik de druk van de ketel gehaald en kies ik voor eenvoud. Fijn dat het voelt. Ik kan het je aanraden. Doe je mee?