Ik ben dol op dit recept voor quinoa! Het is enorm voedzaam, bevat veel vezels, is glutenvrij, heeft een lage glycemische index, bevat veel eiwit en anti oxidanten. En, heel fijn voor als je 2015 lichter wilt eindigen dan dat je dit jaar bent begonnen: quinoa is positief als je wilt afvallen. Tijd voor een healthy quinoa recept! Oh, en deze quinoasalade neem je prima naar naar school en je werk  :).

Quinoa

Quinoa is net als rijst en couscous een perfecte basis voor voedzame salade. Je kunt los gaan met varieren. Ga voor seizoensgroenten of de favoriete groenten van je kids. Daarnaast is quinoa perfect voor een left-over-lunch. Op zondag maken wij regelmatig deze salade, zodat we de volgende dag een healthy lunch hebben.

Nodig voor dit recept (4 porties)

300 gram biologische witte quinoa
half bouillonblokje knoflook en kruiden van Zonnatura
8 deciliter water
1 courgette in plakken
2 paprika’s in grove stukken
2 rode uien  gesneden
1 handje sperziebonen
1 bakje biologische kastanje champignons in stukken
olijfolie
teen knoflook
verse rozemarijn
piment poeder
zwarte peper
Optioneel: sla of bladspinazie

How to:

1. Spoel de quinoa goed af met koud water. Breng 8 deciliter water met het halve bouillonblokje aan de kook. Zet het vuur wat lager, voeg de quinoa toe en kook deze vervolgens in 12 minuten gaar.  De quinoa is gaar als de kiempjes van de korreltjes los laten, het lijkt net of er een kleine, witte ‘C’ om de korreltjes zit. Giet de quinoa af en doe deze in een ruime schaal waarin je alle ingrediënten makkelijk kan doorroeren.
2. Grill de courgette en paprika en voeg deze aan de quinoa in de schaal toe. Voeg wat olijfolie en zwarte peper toe aan het mengsel en roer alles goed door.
3. Snij de kip in blokjes bestrooi deze rijkelijk met de piment.
4. Kook de boontjes even kort.
5. Bak een in klein beetje olijfolie (of kokosolie) de kip. Voeg de rode uit en knoflook toe en iets later de kastanje champignons, boontjes, rozemarijn en peper naar smaak.  Bak alles gaar en voeg alles (ook het vocht) toe aan het quinoa mengsel in de kom.
6. Roer alles door elkaar en klaar is de heerlijke lunch!

Extra lekker en gezond is om dit te eten met een beetje sla of bladspinazie.

Tip: zijn je kids niet zo dol op champignons of courgette? Gebruik groenten waar je kinderen dol op zijn!

Tijdsbesparende recepten

Naast lunch, kun je ontbijt ook heel handig van te voren klaarmaken. Deze muesli bijvoorbeeld! Dat scheelt ’s morgens een hoop tijd. Kun je nog even lekker met je kinderen knuffelen voordat de drukke dag begint.