Hoe vaak ik de afgelopen dagen heb gezegd: ‘Ik heb nu toch een fijn kookboek gekregen’. Ik kan het niet op 2 handen tellen. Net zoals met veel kookboeken, loopt het water je ook bij dit boek in de mond. Ondanks de wat rauwe fotografie. De foto’s zijn slechts de verleiding. De praktijk (lees: het bereiden, serveren en vervolgens het grote oordeel van de proefcommissie, mijn 2 schatten) is doorslaggevend of een kookboek echt een succes is. En ik kan je vertellen: The Green Kitchen at Home is meer dan een succes!Ā 

Vegetarisch koken

Voor wie The Green Kitchen niet kent, thegreenkitchenstories.com is een heel fijn blog vol inspiratie voor gezonde vegatarische gerechten. David Frenkel en Luise Vindahl zijn het brein achter de blog. Tijdens het schrijven van het boek The Green Kitchen at Home was Luise in verwachting van hun derde kindje. Zij weten als geen ander hoe het is om na een drukke dag nog een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Het boek The Green Kitchen at Home staat daarom vol eenvoudige, kindvriendelijke vegatarische recepten die na een drukke werkdag zo maakt. Daarnaast vind je ontbijttips, handige maaltijden, maaltijden voor in het weekend (de minestrone soep is een aanrader!), spreads en bijgerechten en nagerechten. De fotografie is watertandend goed.

Eenvoudige recepten

Gemak is voor mij heel belangrijk. Hoewel ik koken echt heel leuk vind, wil ik er niet al te veel tijd aan besteden. Want: die aandacht geef ik liever aan mijn gezin en na een drukke dag werken (en files) heb ik daar vaak ook gewoon geen zin in. Gemak is voor dus heel belangrijk. En omdat ik niet de enige drukke moeder ben, kan ik me zomaar voorstellen dat ook jij heel happy wordt van deze eenvoudige maar o zo gezonde recepten.

Perfect na een drukke dag

De afgelopen weken heb ik veelvuldig uit The Green Kitchen at Home gekookt. Op een zondagochtend stond er een heerlijk geurendeĀ  wortelontbijttaart in de oven. In het weekend maakte ik de pompoensoep met geitenkaas yoghurt, de 50 tinten groen was perfect na een drukke woensdagmiddag vol speeldates en sportclubjes, de winterse minestrone maakte ik binnen een handomdraai (het stoven kostte de meeste tijd) en voor een zondagse lunch na een ochtend bootcamp en CrossFit voor ons en kids, bereidden we met z’n viertjes een heerlijke spinazie-feta-quiche met een bodem van haver. Smullen dat we deden. Groot voordeel: de volgende dag namen Wim en ik nog een punt van de quiche mee als lunch naar ons werk. Super leuk: het recept van deze quiche mag ik met jullie delen. Daarom hieronder het recept voor de spinazie quiche met haverbodem met de letterlijke tekst uit The Green Kitchen at Home. Zo heb je gelijk een gevoel bij hoe het boek is geschreven :).

Spinazie quiche met haverbodem

Voor 4

Voorbereiding + bereiding: 1 uur + 30 minuten rusten

Deze quiche is geĆÆnspireerd op de Turkse spinazieĀ­fetataart bƶrek (die lijkt op de Griekse spanakopita). In plaats van filodeeg gebruiken we een glutenvrije taartbodem van haver en amandelmeel. De quiche is smaakvol en voedzaam, maar zeker niet te zwaar. Omdat de quiche zowel koud als warm erg lekker smaakt, is dit een perfect gerecht om mee te nemen naar een buffet of picknick. Geregeld variĆ«ren we met de vulling. Soms voegen we nog de favoriete groente van onze dochter toe ā€“ broccoli, hoe kan het ook anders ā€“ of gebruiken we verschillende soorten kaas. Zet de quiche op tafel met bijvoorbeeld een eenvoudige tomatensalade; verse tomaten passen perfect bij de smaak van de taart. Het onderstaande recept is voor een quiche met een diameter van 20 cm, maar je kunt de hoeveelheden eenvoudig verdubbelen als je veel mensen te eten krijgt.

Deeg

65 g havervlokken (glutenvrij)
50 g amandel- of hazelnootmeel
2 el arrowrootpoeder of aardappelzetmeel
Ā½ tl zeezout 3 el virgin kokosolie, hard, ofĀ  50 g boter, koud, in blokjes
2 el ijskoud gefilterd water

Vulling

2 el extra vierge olijfolie
4 lente-uitjes, boven- en onderkant verwijderd
2 tenen knoflook, gepeld
1 tl gedroogde oregano
Ā½ tl chilivlokken
100 g spinazie of wilde spinazie, steeltjes verwijderd
zeezout en versgemalen
zwarte peper
3 scharreleieren
60 ml plantaardige melk naar keuze
Ā½ tl versgemalen nootmuskaat
150 g feta

Kerstomatensalade

1 teen knoflook, gepeld
3 el extra vierge olijfolie
1 el citroensap
1 tl balsamicoazijn
1 tl grove mosterd
1 tl vloeibare honing
zeezout en versgemalen zwarte peper
20 kerstomaten
4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes

recept the green kitchen Spinazie-fetaquiche met haverbodemMaak het deeg: maal de havervlokken in de foodprocessor fijn tot het mengsel de textuur heeft van grof meel. Doe in een middelgrote mengkom, voeg de rest van de droge ingrediĆ«nten toe en roer door. Wrijf met je handen de olie erdoor tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg het water toe, met een eetlepel tegelijk, tot het deeg aan elkaar kleeft. Kneed het kort en vorm er een deegbal van. Verpak de bal in plasticfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180 Ā°C (gasstand 4) en vet een ronde quichevorm van 20 cm in (liefst met losse bodem). Pak het koude deeg uit de koelkast en bekleed hiermee de bodem en de zijkanten van de bakvorm, helemaal tot aan de bovenkant. Prik het deeg op de bodem in met een vork. Bak de bodem ongeveer 10 minuten blind, tot het deeg stevig en een beetje goudkleurig is. Haal uit de oven, zet weg en verlaag de oventemperatuur tot 170 Ā°C (gasstand 3Ā½). Maak intussen de vulling. Verhit de olie in een grote koekenpan op middellaag vuur. Snijd de lenteĀ­uitjes en knoflook fijn, doe ze in de pan met de oregano en chilivlokken en fruit ongeveer 5 minuten of tot de lenteĀ­uitjes zacht zijn. Haal de pan van het vuur en roer de spinazie er meteen door zodat de blaadjes slinken door de warmte, bestrooi met zout en peper en zet weg. Breek de eieren in een middelgrote mengkom, voeg de melk en nootmuskaat toe en klop door elkaar. Verkruimel de feta erboven, voeg de groentes toe en roer door elkaar. Schenk de vulling op de gebakken bodem en bak ongeveer 30 minuten tot de vulling stevig en goudkleurig is. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Haal de quiche uit de bakvorm en snijd in punten. Maak de tomatensalade terwijl de quiche in de oven staat. Snijd voor de dressing de knoflook fijn en doe deze met de olijfolie, het citroensap, azijn, de mosterd en honing in een middelgrote mengkom. Bestrooi met zout en peper en klop door elkaar. Halveer de kerstomaten, voeg ze met de tijm toe aan de mengkom en schep alles voorzichtig om zodat de dressing goed verdeeld wordt. Dien de quiche warm op en geef de tomatensalade erbij.

Eet smakelijk!Ā