In de oude zandbak woekerde de frambozenstruik. Het resultaat van een wat drukke periode. Stonden de kweekbakjes eerdere jaren al in februari op zolder met daarin de voorgezaaide tomaten en sperziebonen, dit jaar liet de voorbereiding voor onze vierkante meter moestuin op zich wachten. Reden: ik had nog geen idee hoe ik onze moestuin kattenproof kon maken. Tot dit weekend. Dus snoeiden wij de frambozenstruik, we spitten de zandbak leeg, vulden hem met biologische aarde voor de moestuin, de tuniersetjes voor de kinderen toverden we tevoorschijn en we plantten de groenteplantjes in de moestuin. Een moestuin voor en door kinderen. En nog kattenproof ook! 

Moestuin maken voor kinderen

Familie spin had zich in de zandbak gehuisvest. Ik vond het maar niets. De kinderen, toen nog peuter en kleuter, ook niet. Ze waren best groot, die spinnen. Dus kreeg de zandbak een nieuwe bestemming. We besloten een kindermoestuin te maken. Een heuse moestuin van 1 vierkante meter. Manlief maakte van houten latjes de vakkenverdeling. Nu hebben we een moestuin met daarin ruimte voor 9 soorten groenten, kruiden of klimfruit. Een moestuin maken is best eenvoudig. Helemaal als je de zandbak gebruikt. Naar mijn idee de ideale moestuinbak.

Tuinierset kinderen

Ga je een kindermoestuin maken? Dit heb je nodig:

  • Moestuinbak (wij gebruiken de zandbak voor een vierkante meter moestuin)
  • Tuiniersetje voor je kinderen en voor jezelf
  • (Biologische) aarde voor de moestuin
  • Groenteplanten, kruidenplanten of fruitstruiken naar keuze
  • Natuurlijke slakkenkorrels
  • Liefde, geduld, aandacht en water :).

IJsheiligen

Omdat ik nog geen idee had hoe ik onze kittens uit de moestuin hield, ben ik dit jaar wat later dan gebruikelijk met de moestuin gestart. De voorbereidingen en de voorpret beginnen meestal al eind februari / begin maart. Dan vul ik de kweekbakken met aarde en zaaien de kinderen tomatenzaadjes en sperziebonenzaadjes voor. Op onze zonnige zolder worden de kleine plantjes gevoed met licht en warmte. Na IJsheiligen, de dagen waarna er geen nachtvorst meer komt, zet ik de plantjes over in de moestuin. Dit jaar sloegen wij het voorzaaien over. Sofie en Sepp kozen de plantjes bij het tuincentrum uit en samen plantten wij ze direct in de moestuin. Het was dat weekend IJheiligen (van 11 mei tot en met 14 mei 2018). Dus ik maakte mij geen zorgen dat de nachtvorst de plantjes kapot vroor.

Moestuin inrichten

katten uit tuinWelke groente kun je naast elkaar zetten? Ik werk altijd van hoog naar laag. Achterin tegen de muur staan de hoge planten en klimmers. De frambozenstruik, tomatenplant en de druif groeien daar. In het midden hebben wij de wortels, krulandijvie en een komkommerplant gezet. Een komkommerplant groeit over de grond en heeft daardoor veel ruimte nodig. Wij hebben de komkommerplant helemaal links gezet, zodat hij de ruimte van onze ‘gewone’ tuin kan gebruiken. Op de voorste rij hebben wij twee vakjes met krulsla en een vakje met rodekool gevuld. Een echte mini groententuin dus!

Kruidentuin: wat naast wat

kruidentuin, wat naast elkaarNaast groenten, zijn wij dol op kruiden. Niet alleen in het eten, ook voor de thee. Heet water met munt, rozemarijn, tijm en gember is bijvoorbeeld een heerlijke thee. De eerste drie pluk ik uit onze kruidentuin. Wij vulden twee bakken met aarde. In de eerste bak staan munt, peterselie en bieslook. In de tweede staan tijm, basilicum, rozemarijn en oregano. Ik heb de kruiden op smaak naast elkaar gezet. Munt, bieslook en peterselie vind ik frisse kruiden terwijl tijm, rozemarijn, basilicum en oregano wat voller zijn.

Aardbeien kweken

Aardbeien, bijna alle kinderen zijn er dol op. Aardbeien planten mogen daarom bij ons niet ontbreken. Vorig jaar had ik een potje met aardbeien naast de moestuin staan. Tussen de gewoekerde frambozenstruik ontdekte ik dit weekend twee aardbeienstekken. De zaadjes waren overgewaaid en uitgegroeid tot plantjes. Dat is typisch de aardbei. Voor je het weet heb je een zee aan aardbeien. Heerlijk, maar wat lastig te ordenen. Daarom staan de aardbeienplanten nu in een aparte bak en ver bij de moestuin vandaan. Wil jij ook met je kinderen aardbeien plukken in je moestuin? Je houdt het beste in toom in een aparte bak, teil of pot.

Katten uit tuin houden

Katten uit tuin houden met prikkersDe kinderen vinden de moestuin enorm leuk. Ze kunnen niet wachten om de eerste tomaten en frambozen te plukken. Of om wat sla uit de tuin te snijden. Kattenpoep in de moestuin kan dat feestje flink verpesten. Nu hebben wij niet 1 maar 2 kittens. Loulou en Kiki. Super lief, maar een wortel met kattenurine of komkommer met kattenpoep hoeft van mij echt niet. Grote vraag: hoe kan ik de katten uit de tuin houden? Ik las over azijn, koffiedik, prikkeldraad en een vogelnet. Praktisch leek het mij niet. Bij het tuincentrum kreeg ik dé tip: satéprikkers! Om de plantjes staat een flink aantal houten satéprikkers. Met de scherpe punt naar boven. Natuurlijk, praktisch en eenvoudig.Wat mij betreft de beste middel tegen katten in de tuin.

Groeit er saté in de moestuin?

Manlief vond het wat vreemd. Toen hij de stokjes in de moestuin zag vroeg hij of er naast groente en fruit ook saté in de moestuin groeien. Best handig voor de barbecue :).

Moestuin thema van Nationale Tuinweek

Voor kinderen leerzaam en persoonlijk vind ik het erg ontspannend. Dat de moestuin in opmars is, ziet ook Tuinvereniging Groei & Bloei. Zij zetten de Nationale Tuinweek 2018 in het teken van ‘Moestuinieren’. Van 9 tot en met 17 juni vinden in meer dan 20 regio’s groene activiteiten plaats. Workshop, een plantenmarkt, excursies en lezingen rondom het thema ‘Moestuinieren’. Ben jij fan van een moestuin of wil je meer weten of leren over moestuineren? De meeste activiteiten zijn gratis. Check: groei.nl/tuinweek.