Brandnetelsoep, hartige pannenkoek met marjolein, worteltaart met eetbare bloemen, groene smoothie met madelief, meidoornbessenwijn, kruidenboter met wikke en pinksterbloem… het boekje Wildplukken staat vol verrassende recepten die je maakt met wilde, eetbare planten en zaden die je zelf (of samen met je kinderen) plukt. In je tuin, het park, bos, de duinen of gewoon bij het speelveldje. En jij maar denken dat het onkruid is :). 

Na het lezen van dit boekje kijk ik met heel andere ogen naar de plantjes om mij heen. Tijdens een wandeling kijk in de bermen of ik misschien een plantje zie dat ik herken uit Wildplukken. Vaak genoeg neem ik het boekje ook mee. Met 20 centimeter hoog en 16 centimeter breed is het een fijn handzaam formaat. De kaft voelt natuurlijk aan en de fotografie is prachtig. Het boekje straalt een bepaalde rust uit.

Wildplukken (3)Wildplukker en voedingscoach

Leoniek Bontje (wildplukker/ herbalist) en Yvet Noordermeer (voedingscoach) startten in 2016 De Buitenkeuken. Samen geven zij workshops wildplukken om mensen weer kennis te laten maken met ‘echt eten’: wilde, eetbare planten, noten en fruit. Met als doel om de verloren kennis nieuw leven in te blazen en mensen bewust te maken van de gezondsheidswaarde van de wilde gewassen.

Superfoods uit de berm

Gojibessen, incabessen, hennepzaad en andere soorten superfoods worden per vliegtuig geimporteerd terwijl je allerlei superfoods gewoon zelf kunt plukken. Als dat geen budgettip is :).

Medicinale werking

eetbare bloemenWildplukken beschrijft 60 planten die je zelf kunt plukken plus de medicinale werking per plant. Madeliefjes plukken om samen met je dochter een krans of ketting te maken? Een heerlijke mindfulbezigheid op een zomerse dag. Nu ik weet dat madeliefjes kalium, calcium, magnesium, ijzer, vitamine A en C bevatten, pluk ik er wat extra. pluk je vanaf nu niet alleen meer om er samen met je dochter een ketting of krans mee te maken. De bloemetjes en blaadjes zijn bijvoorbeeld heerlijk in een smoothie.

Borstvoeding

De brandnetels in mijn tuin schoffel ik altijd fanatiek weg. Wat ik niet wist is dat brandnetel super gezond is en allerlei gezondheidsvoordelen kent:

  • Verhoogt de moedermelkproductie
  • Verlaagt de bloedsuikerspiegel
  • Werkt bloedzuiverend
  • Werkt tegen jicht en reuma

Wat pluk je wanneer?

Wildplukken is opgedeeld in maanden. Handig, want zo zie je snel wat je wanneer kunt plukken. De plukperiode begint in het vroege voorjaar: maart en april. Het volgende hoofdstuk gaat in op mei en juni. En zo verder. Zelfs als de natuur ’s winters in rust gaat, kun je blijven plukken. Lang niet zoveel als in het voorjaar en zomers natuurlijk. Daarom vind je in het laatste hoofstuk ook tips over inmaken en wilde zaden laten kiemen.