Zomervakantie 2019: de vakantiespullen nog maar net opgeruimd, de herfstvakantie is nog niet eens begonnen en toch is de zomervakantie 2019 al een hot topic. Tijdens het uitchecken op de camping vorig jaar, deden wij direct een voorboeking voor de zomer daarna. Nog nooit gedaan. Serieus. Maar hé, het was zo fan-tas-tisch, de kids speelden zo fijn, de camping bood alles wat wij zochten en die glampingtent… briljant! Dus toen wij bij het uitchecken de vraag kregen, dachten wij ‘Waarom niet nog een keer?’ Nog geen maand geleden, toen wij weer uitcheckten, kregen wij daarom weer die vraag: ‘Zo, familie Fransen en… tot volgend jaar?’ Hoewel ik met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel die dag de camping verliet, doen wij het volgend jaar anders.

Camping

Kamperen: Wim en ik hebben het allebei van huis uit niet meegekregen. Mijn eerste verjaardag vierde ik in een Spaans appartement. Dat is tekenend voor de rest van mijn vakantie-vierende leven. Totdat Sofie werd geboren. Toen verruilden wij het vliegtuig voor de auto en het appartement voor een heuse stacaravan. Op een mega-camping in Italië. Aan het Gardameer. Vre-se-lijk. 1 keer en nooit meer. Veel massaler kon het niet worden. Die camping hebben wij nooit meer geboekt. Maar het leven op de camping, dat beviel ons wel.

Glamping

Safaritent hurenIn onze zoektocht naar minder massale campings ontdekten wij Villatent. Inmiddels zo’n 5 jaar geleden. Toen nog een kleine organisatie, maar mét toffe tenten op kleinschalige campings. Zo ontdekten wij de Morvan en Bretagne. We genoten volop van de ruime tenten mét boxspringbedden maar zonder sanitair. Dat gewandel naar het toilletgebouw was eigenlijk wel prima. Zelfs met kleine kinderen. En dat ik mij nergens meer tegenaan stootte beviel mij ook wel. Geen krappe deuropeningen en benauwd gebeuren zoals in een stacaravan. Zo’n tentdoek geeft tenminste gewoon mee. Scheelt een hoop blauwe plekken op m’n schenen :).

Dordogne

Inmiddels had ik een vast lijstje met zoekcriteria in mijn speurtocht naar een leuke kleinschalige camping. Het liefst met safaritent, zwembad, glijbaan en als het even kan lekker natuurlijk gelegen. Daar popte ineens camping Le Clou in Google op. Geweldig. Nog in Nederlandse handen ook. Voordeel voor de kids. Want Nederlandse animatie. Het kon niet beter. Een fantastische vakantie hadden we daar. Onze eerste keer in het hoogseizoen.

Hoogseizoen prijzen

safaritent hurenOp camping Le Clou vielen de prijzen voor het hoogseizoen mee. In die tijd betaalden wij volgens mij nog geen € 900 per week. Natuurlijk was het wel even slikken na die heerlijke en vooral betaalbare vakanties in het voorseizoen. Maar hé, hoort erbij toch? De glampingtent op de camping waar we vorig jaar en afgelopen zomer verbleven, was duurder. Veel duurder. Met gemak rekenden wij € 180 per nacht af. Maal 14. Ruim € 2.500 dus. (Daar KOOP je een tent voor). Maar hé, daar gaan we weer, de camping biedt precies wat wij zoeken. En die accomodatie is echt heel fijn. Althans, dat vond ik vorig jaar. Dit jaar dacht ik daar toch anders over.

Tent kopen

Want mijn ogen vielen steeds vaker op tenten van mensen die écht kamperen. Een beetje aanklooien met een gasbarbeque en op en neer naar het toiletgebouw lopen. Gewoon wakker worden, de tent uitstappen en je voeten in het natte gras zetten. Lekker eenvoudig. Back-to-basic. ‘Is dat ook niet iets voor ons?, vroeg ik mij af. ‘No way’, reageerde Wim. ‘Weet je hoeveel spullen je daarvoor nodig hebt. Zijn we net alles aan het opruimen, gaan we weer nieuwe spullen om ons heen verzamelen. En daarbij, hoe krijgen wij dat mee?’

Vouwwagen

In onze zoektocht naar een goede gasbarbeque, kwamen wij uit bij een lokale kampeerwinkel die, heel toevallig, groots is in vouwwagens. Dus toen die ‘ik-doe-geen-enkele-consessie-want-deze-gasbarbeque-kan-echt-alles-gasbarbecue’ was uitgezocht, liepen wij nog een rondje langs de vouwwagens. En daar gebeurde het. Wim werd enthousiast. Het was voor korte duur. De prijs maakt dit geen investering. ‘Dan moet je het echt leuk vinden’, zei Wim. Dat zegt genoeg. Zo leuk vond hij het dus niet. En daarbij: ‘Ik wil niet met een kar achter mijn auto rijden’. De deur was dicht.

Zomervakantie 2019

Zomervakantie 2019 camping aan rivierMaar goed, ik wil ondanks mijn achtergrond (‘Wij Verhoeven zijn geen kampeerders’, sprak mijn vader) toch de vakantie wat natuurlijker beleven. Geen veranda, gewoon mijn voeten in het gras. Terug naar de basis. Naar de eenvoud. Het leven wat kleiner en simpeler maken. Daarom besloten wij om dit jaar niet aan ‘zoektocht-naar-de-ideale-zomervakantie-voordat-alle-leuke-plekjes-vol-zijn’ mee te doen. Allemaal marketing. Snap ik, als contentmarketeer, als geen ander. Nee dit jaar, zouden wij het anders doen. Gewoon ergens in juli gaan kijken wat er beschikbaar is. Want als er minder keuze is, wordt kiezen veel eenvoudiger. Dit jaar voor ons geen avonden in september, oktober en november Camping Frankrijkachter de laptop op zoek naar die fijne vakantie. Nee, we zien het wel.

De Waard-tent huren

Tot het gesprek met een ouder op school. Het was de eerste schoolweek na de vakantie. Op de camping waar hij die zomer verbleef, kon je een ingerichte De Waard-tent huren. Een uur na het gesprek google ik op ‘ingerichte De Waard-tent huren’, deelde het idee met Wim en samen zochten we een heel fijne camping uit. Met zwembad, glijbaan, aan een meer, in Nederlandse handen en met maar een paar keer per week animatie. Kortom, een camping en plek die alle mogelijkheden biedt om echt lekker met z’n viertjes te zijn. Zonder verplichtingen en overvol programma.

Glamping vs kamperen

ZomerEen ingerichte De Waard-tent huren, lijkt voor ons de perfecte compromis. Die handige gasbarbecue nemen we natuurlijk mee. Verder staat alles klaar. Een geweldige manier om te ontdekken of écht kamperen iets voor ons is, zonder alle spullen te kopen. Ik ben benieuwd. Stiekem lig ik ’s nachts soms wakker en denk ik aan mijn tochten naar het toiletgebouw. Kan ik het echt, zonder water? Dat is mijn grootste ‘zorg’. Ondertussen is Wim mega enthousiast. Als het bevalt zetten we misschien in de zomer van 2020 onze eigen De Waard-tent op. Misschien wel op die heel fijne camping waar we vorig jaar en dit jaar verbleven. Toch die fijne camping, zonder skyhigh hoogseizoenprijzen voor een glampingtent. Het voordeel van een eenvoudig leven :).

Familiecampings Frankrijk

Zit jij dit najaar ’s avonds op de bank achter een beeldscherm op zoek naar die fijne gezinscamping? Ik heb inmiddels een heel lijstje met fijne campings. Als hem wilt, mail mij even. Ik deel mijn favo-campings graag met je!