Heb jij het al geroken? Of er zelfs op een terras al van genoten? Het voorjaar lonkt! ’s Morgens word ik wakker door vogelgezang en ’s middags geniet ik dat het langer licht is.  Toch doen de temperaturen soms nog winters aan. Ben jij toe aan het voorjaar? 12 Tips om de lente in huis te halen.

Koeien naar buiten

Mijn symbool voor de lente? Naast bloemen en licht, vind ik nog iets typisch lente. Koeien die naar buiten gaan. Drie jaar geleden kwam een droom van mij uit. Sofie, Sepp en ik bezochten eind maart een boerderij en waren getuigen van een fantastisch moment. Dansende koeien in de wei. De lente loeide. Geweldig om de energie en de blijheid van de koeien te aanschouwen en te voelen. Zover is het nu nog niet. Daarom 12 tips om de lente in huis te halen. Zo komt de lente steeds een beetje dichterbij.

1. Voorjaarsbloemen

lente bloemenDenk je aan lente dan denk je aan: bloemen! Haal voorjaarsbloemen in huis. Gebruik een kan als vaas of zet de bloemen in een grote glazen vaas. Een flink boeket is niet nodig. Slechts een paar verschillende losse voorjaarsbloemen in een grote vaas geven een groots effect. Wissel af met tulpen. Ook he-le-maal lente!

2. Licht

Omarm het licht. Hoewel het officieel nog wintertijd is, lengen de dagen. De eerste tekenen van het voorjaar. Licht heeft een positief effect op je mindset. Dat het nu langer licht is, werkt stimulerend voor je energieniveau en draagt bij aan positieve geest. Daarom: open de gordijnen en laat het licht binnen.

3. Zonnestralen

Dat ene plekje in de tuin. Zo lekker uit de wind, heerlijk luw en waar de eerste zonnestralen in het vroege voorjaar al heerlijk schijnen. Heb jij zo’n plekje in je tuin? Take a break en verwen jezelf met het licht en de warmte van de zonnestralen. Al is het maar een kwartiertje. Een natuurlijke oppepper!

4. Bollen

voorjaar in huisDe bollen ontpoppen zich uit de grond. Narcissenklokjes vrolijken bermen en perkjes op. Bollen doen het ook binnen heel goed. Kies je mooiste mand of pot uit en zet er allerlei bollen in. Kies voor verschillende bollen voor een optimaal lentegevoel. Liever rust in huis? Werk dan met 1 bollensoort. Zin in een typische lentegeur? Ga voor hyacinten. Ruiken heerlijk! Tip: geef de bollen elke week een klein beetje water. Zo heb je langer plezier van de vrolijke bloeiers.

5. Pastel

Omschrijf je lente in kleuren, dan kom je vaak uit op pasteltinten. Zachte blauw, groen, geel en roze tinten kenmerken de lente. Dus haal pasteltinten in huis.

6. Kussens

Na een winter wegkruipen tegen die zachte schapenkussens op de bank, is het tijd om ook je bank bij het nieuwe seizoen te betrekken. Kies voor nieuwe kussenhoesjes in zachte pasteltinten en koelere stoffen.

7. Stoffen

Dat dikke warme plaid en die donkere overgordijnen, ze bieden je een heerlijk comfort in de winter. Maar nu het langer licht is en de temperaturen stijgen, is het tijd voor lichtere en dunnere stoffen. Dus verwissel je gordijnen en je plaid, voor luchtigere varianten. De lente in huis is zo makkelijk (en leuk!).

8. Kaarsen

Kaarsen geven licht en warmte. Ook in de lente zijn de warmte en het licht van kaarsen fijn. Ze zorgen voor aangename sfeer in huis. Je windlichten, kandelaars en waxinehouders opbergen is dus niet nodig. De oplossing: kaarsen in lente kleuren. Jade groen bijvoorbeeld of een groep witte kaarsen op een stoere houten schaal.

9. Schilder een muur

Meer dan tape, een roller, een kwastje en een pot muurverf heb je niet nodig. Het meest lastige is waarschijnlijk het kiezen van de kleur. Wil je het voorjaar in huis halen? Schilder een muur in je woonkamer in een kleur die energie geeft!

10. Moestuin

Hoewel het nog te vroeg is om in de moestuin te zaaien, kun je al prima voor zaaien. Gebruik hiervoor kweekbakjes. Tomatenzaadjes in een kweekbakje op de vensterbank bijvoorbeeld. Zo staan ze in het licht en toch lekker warm. Super leuk om met je kinderen te doen. En natuurlijk elke dag kijken of de zaadjes al uitkomen. Zijn ze uitgekomen? Misschien vind je het leuk om je kinderen om de dag te laten meten hoe groot de plantjes zijn. Zo houd je de groei bij en betrek je jouw kanjers op een speelse manier bij de ontwikkeling van het zaadje tot een eetbare plant of vrucht. Verwacht je deze zomer een flinke tomatenoogst? In mijn blog ‘Koken voor kinderen – groenten verstoppen‘ staan 3 heerlijke recepten die nóg lekkerder smaken met tomaten uit je eigen moestuin.

11. Bloesems

bloesemBloesems, nog een symbool voor de lente. Bloesemtakken vrolijken je huis subtiel op. Niet te uitbundig, maar rustig en vredig. Mooi in een stenen vaas, maar ook zeker in vaas van glas.

12. Schilderij op canvas (gemaakt door je kinderen)

Men neme een canvasdoek, verf, kwasten, water en een vrije middag. Super leuk om samen met je kinderen een voorjaarsschilderij te maken. Gezellig gezamenlijk aan de keukentafel tekenen en schilderen terwijl de voorjaarszon naar binnen schijnt, de voorjaarsbollen je huis heerlijk laten geuren en de bloemen op tafel een al vrolijkheid uit stralen. Need I say more?

Lentekriebels, ze jeuken volop. Omarm ze, geniet van de energie, het licht en de vrolijkheid!