Kinderen willen meer aandacht, een betere band met familie en een fijner gezinsleven, blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsvrouw Margite Kalverboer. Is deze uitkomst het resultaat van de drukke maatschappij, de vele afleidingen en de online prikkels (zoals de goede band met je mobiele telefoon)? Eist het digitale tijdperk zijn tol over de rug van onze kinderen? Tijd voor tips voor een fijn gezinsleven.

Onderzoek

Voor haar onderzoek sprak kinderombudsvrouw Margite Kalverboer met kinderen op scholen, in ziekenhuizen, jeugdzorginstellingen en belangenorganisaties en jongerenraden. Ook vulden ruim 2000 kinderen een vragenlijst in. Onder andere over hun thuissituatie en geluksgevoel.

Resultaten

Kinderen geven hun leven gemiddeld een 7,4. Het merendeel van de kinderen groeit op in een fijne omgeving en voelt zich prettig. Toch blijkt ook uit het onderzoek dat kinderen meer echte aandacht willen van de mensen om hun heen.

Prikkels

Vroeger was alles eenvoudiger. De prikkels waren beperkter. De krant kwam elke dag, de post een paar keer per week en soms was er visite of ging je op visite. De wereld was kleiner, net als het aantal prikkels. Dat is nu wel anders. Een appje van een vriendin, inschrijven voor de sportles, Facebook checken, mail beantwoorden, dat ene stuk voor het werk ’s avonds nog even uitwerken… Als moeder hebben we nu veel meer prikkels.

Telefoon of kind?

Het lijkt alsof we meer moeten, de maatschappij meer vraagt en de sociale druk is gegroeid. Maar is dat ook echt zo? Of ben is het een gewoonte die er sinds de opkomst van de smartphone in is geslopen. Ik denk dat het een combinatie is. Werken is voor moeders nu meer dan vroeger een must. Maar die telefoon, die kan echt wel in de wat vaker in de ban.

Onvoorwaardelijke liefde

Aandacht is het grootste cadeau dat je aan je kind kan geven, blogte ik vorig jaar. Want je kunt kind nog zo verwennen met (Sinterklaas)cadeaus, maar als je geen tijd neemt om er samen mee te spelen voegt het niets toe. Je kind voelt zich eerder afgewezen dan geliefd. Er kan geen cadeau op tegen een knuffel, begrip, een sterke band, een goed gesprek en samen spelen.

Ballen in de lucht houden

Je bent moeder, je hebt een baan, een sociaal leven, je sport, je hebt een huishouden, een druk gezinsleven én je wilt je gezin ook nog eens drie keer per dag een gezonde maaltijd voorzetten. Dat zijn een hoop ballen in de lucht. De combinatie werk en gezin, is een heftige combinatie waarbij je duidelijke keuzes moet maken. Je kunt namelijk niet alles perfect uitvoeren en iedereen tevreden houden.

Opvoeding en aandacht

Het moederschap is een belangrijke taak. Kinderen doe je er niet even bij. Jij hebt voor ze gekozen. Natuurlijk moet er brood op de plank, heb je ambities, hecht je waarde aan je vriendinnen en vind je eigenlijk dat je toch wat vaker naar de sportschool moet. Maar… zie alles in het juist perspectief. De kinderen zien jouw carrière en jouw afgetrainde figuur niet. Ze willen jou.

Spiegel voorhouden

Persoonlijk vind ik het resultaat van het onderzoek best schokkend: kinderen willen meer echte aandacht van de mensen om hun heen. Ze willen geen mama die de hele tijd op haar telefoon kijkt terwijl ze zijdelings helpt met een puzzel. Ook willen ze geen moeder die steeds maar weg is. Ze willen jou! Houd jezelf daarom een spiegel voor en vraag jezelf af: hoe wil je dat je kinderen later op jou en hun jeugd terugkijken? Die carrièretijger met die fantastische baan die veel van huis was maar als ze thuis was ook echt aandacht voor haar kinderen had? Kortom, die moeder die, hoe druk ze ook was, altijd tijd maakte voor een gesprek, een spelletje, een knuffel en echte aandacht. Klinkt goed toch? Wat wil jij zien in de spiegel? Schrijf het op en zie het als jouw focus.

Focus aanbrengen

Als je jouw doel hebt bepaald en weet hoe je wilt dat de kinderen terugkijken op hun jeugd, dan heb je jouw focus helder. Stel je bij alles wat je doet de vraag of het bijdraagt aan je focus. Moet je echt appen terwijl je kind om hulp vraagt? Is het echt nodig om vanavond te gaan sporten of kun je misschien ook op een ander moment? Draagt wat je wilt doen bij aan je focus, doe het dan.

Work life balance

Een doel bepalen en focus aanbrengen, vormen samen de eerste stap. De tweede stap is een goede work life balance. Want je kunt nog zo’n concreet doel, balans in je leven maakt het focussen toch een stukje eenvoudiger. Daarom tips voor een fijne work life balance.

Tips work life balance

 • Werk
  Financieel is het meestal nodig: werken. Het gezinsleven is niet goedkoop en naast alle financiële verplichtingen wil je ook ruimte hebben om leuke dingen te (blijven) doen. Toch kun je jezelf een aantal vragen stellen:
  1. Redden we het financieel als ik minder ga werken?
  2. Willen wij als gezin dingen laten, zodat ik minder kan gaan werken en er meer voor de kinderen kan zijn?
  3. Is werken vanuit huis mogelijk?
  4. Kan ik ouderschapsverlof opnemen zodat ik tijdelijk extra thuis ben voor de kinderen?
 • Gezinsleven
  Het klinkt heel onromantisch maar het werkt echt: plan je gezinsleven en plan quality time. Als je kinderen vragen wanneer je nu eindelijk eens een spelletje met ze gaat doen en jij dat steeds maar uitstelt, dan geef je een signaal af naar je kinderen. Je kunt ook dat spelletje plannen. In het weekend aan het einde van de middag bijvoorbeeld. Serveer er wat hapjes en drankjes bij en de beleving wordt voor de kinderen een waar feest. Een fijne herinnering om op terug te kijken ;).
 • Sociaal leven
  Een lunchafspraak met je vriendin, sporten met die andere vriendin, uit eten met je lief, een workshop volgen met je moeder, de vele afspraakjes met bevriende stellen…. Een sociaal leven is al snel druk. En de kinderen hobbelen meestal mee. Is dat wat je de kinderen wilt meegeven? Bij ons is het de laatste tijd behoorlijk druk. We rollen van verjaardag naar verjaardag. De momenten waarop we echt met z’n vieren zijn, zijn wat schaars. Daarom hebben wij een duidelijk doel voor de kerstvakantie. Op Oudejaarsavond na, vieren we de laatste week van het jaar met zijn vieren. Lekker bijtanken, knuffelen, spelletjes doen en belevenissen maken. Just the four of us. En onze omgeving? Die gaat dat echt wel begrijpen.
 • Sport
  Is sporten een uitlaatklep voor je? Blijf het vooral doen. Sporten is goed voor je lijf én voor je geest. Ontspanning na inspanning. En daardoor ben jij weer een leukere moeder. Botst jouw sportschema met de aandacht voor de kinderen? Een aantal tips:
  1. Ga sporten als de kinderen er niet zijn. Op je vrije ochtend als de kinderen op school zijn bijvoorbeeld
  2. Ga samen sporten. Samen een rondje hardlopen, naar de schaatsbaan of hardlopen terwijl je kind mee fietst of rolschaatst? Dé manier om te sporten en quality time met je kind te hebben.

Perfecte moeders bestaan niet

Natuurlijk wil je jouw kanjers alle liefde en aandacht geven en lukt dit misschien niet altijd zo goed als je wilt. Maar hé, je handelt uit liefde. Zolang het jouw intentie is en jouw focus heeft komt het goed. Een aantal jaren geleden sprak ik Diana Koster, vrouwencoach en auteur van het boek ‘Perfecte moeders bestaan niet’. Helaas is Diana onlangs overleden, een sterke en inspirerende vrouw. Ze heeft prachtige inzichten voor elke moeder achtergelaten. Je leest er meer over in mijn interview met Diana. Een fantastisch verhaal over het moederschap, de ballen in de lucht, de liefde voor je kinderen en jezelf niet wegcijferen.

Gezinsleven

Het gezinsleven kent uitersten. Hollen om iedereen op tijd op zijn plek te krijgen en luieren op de bank onder het genot van een fijne familiefilm. Ga niet teveel hollen, verminder de prikkels en afleidingen en sta in het hier en het nu. Wees mindful. Kinderen zijn zo kort klein. Zorg dat je er voor ze bent. Beleef het moment. Helemaal, voor 100%.