Mijn lieve kleine meisje is vandaag op schoolreisje. Voor de allereerste keer. Met tranen rollend over mijn wangen en een brok in mijn keel heb ik haar net uitgezwaaid. Ik weet niet wie het spannender vindt, Sofie of ik. Zij omdat ze iets heel leuks gaat doen, samen met haar vriendinnen en lieve juffen. Ik omdat mijn dochter op stap is en met de bus naar de dierentuin en de speeltuin gaat. Natuurlijk zie ik allerlei gevaren, terwijl ik dochterlief zelf de hele dag niet zie. Ook niet tijdens de lunch. Iets wat voor ons heel vreemd is. Lunchen doen we namelijk altijd thuis en ook bijna altijd samen. Een mooie gelegenheid om een heel leuke lunch voor haar te maken. Hopelijk maak ik haar schoolreisje zo nóg een beetje leuker en krijgt ze ook de nodige vitamines binnen. 

Thuis bestaat Sofietjes lunch bijna altijd uit rijstwafels, pindakaas, suikervrije ‘jam’, tomaten, komkommer en wat sla. Voor mij de uitdaging om hier een leuk pakket van te maken voor haar allereerste schoolreisje. Op De Leukste Lunch ontdek ik Bento, een Japanse lunchtrommel die uit verschillende lagen en delen bestaat. Twee delen voor koolhydraten, twee delen voor groente en fruit en een deel voor ei, vis, kaas of vlees. Deze delen worden als een ware kunst met lunch gevuld.  Ik was echt verbaasd toen ik dit zag. Maar werd direct enthousiast! ‘Dat wil ik ook maken’, dacht ik. Maar goed, ik moet wel realistisch blijven.

Vormpjes voor rauwkost

Ik ben dan niet in het bezit van zo’n handige lunchtrommel, gelukkig heb ik wel een aantal handige tools zodat ik het idee toch een beetje kan evenaren. Ik heb het over leuke rauwkostuitstekers waarmee ik Sofietjes lunchpakket niet alleen heel gezond kan aanvullen, maar ook kan opvrolijken. Naast de gebruikelijke rijstwafels met pindakaas, maakte ik gisteravond van wortel een koalabeertje, uit komkommers stak ik vlindertjes en zo ging ik helemaal los. Bij gebrek aan een Bento trommel, verpakte ik de rijstwafels in aluminiumfolie (ik weet het: heel slecht voor het milieu maar het bakpapier was op). Het pakketje deed ik een gewone trommel samen met twee havermout-appelmuffins, die ik weer in een vrolijk zakje verpakte (voorzien van hartjes-sticker omdat ik zo enorm veel van haar houd).  De overige ruimte  versierde ik met de komkommervlinders en snoeptomaatjes aan een prikkertje, het kaolabeertje, wat rauwe sperzieboontjes (omdat ze dit laatste zo lekker vindt!) en plakjes aardbei. Zo heeft ze genoeg energie en vitamines om optimaal van dit geweldige avontuur te genieten. Ik kan niet wachten totdat ze weer thuis is…

Morgen maak ik weer zo’n vrolijke lunch voor haar, maar dan zit ze lekker bij mij aan tafel :). Wil jij ook zo’n leuke lunch voor jouw kleine schat maken? Surf dan even naar Leukste Lunch. Je vindt er niet alleen de leukste tools, ook veel inspiratie! Wil je op de hoogte blijven? Like dan de Facebookpagina van Leukste Lunch.