Er gaat een filmpje viral dat ik graag met je wil delen. Het gaat over vastzitten in routines. Over 11 maanden werken voor die ene maand vakantie. Geleefd worden door je verplichtingen en geen aandacht hebben voor diegenen waar het écht om gaat: je gezin, geliefden en naasten. Let op: je krijgt een giga spiegel voorgehouden. Confronterend, maar een absolute must-see

Huisje-boompje-beestje

Richting geven aan je leven: hoe uniek ieder mens ook is, we blijven kuddedieren. Dus gaan we na onze opleiding op zoek naar een baan (als we gek doen, maken we eerst een toffe reis), op zoek naar partner als je die nog niet hebt gevonden én op zoek naar een huis. Vervolgens vul je het huis. Met spullen, kinderen, dieren you name it. Meer spullen, mensen en dieren vragen om meer ruimte. Dus je koopt een groter huis en een dito auto. En zie: binnen een tijdspanne van pak en beet 10 jaar zit je vast aan een flink aantal (financiële) verplichtingen. Gevolg: je gaat meer werken om aan die verplichtingen voldoen. Totdat je op een dag wakker wordt en denk: is dit het?

Is dit het?

Waar droomde je over toen je een klein meisje was? Droomde jij over het drukke leven dat je nu hebt? De continue ratrace om je kinderen op tijd naar het kinderdagverblijf te brengen, zodat jij op tijd op je werk bent om aan het einde van de dag half rennend je auto in te stappen, duimend dat je geen file hebt zodat je niet te laat bij het kinderdagverblijf bent. En moet er ook nog gekookt, gegeten en voorgelezen worden. En als de kids in bed liggen, race je nog even door naar de sportschool want hé de zomer komt er weer aan. En dan is er ook nog de inhoud van de wasmand, het rondslingerende speelgoed, het vullen van de broodtrommels en je steeds voller wordende huis…  Als je ’s avonds moe in bed stapt, heb je dan waarde toegevoegd, heb jij je droom geleefd of was het de zoveelste routinedag?

Mijn droom

Als klein meisje wist ik al: ik zou gaan schrijven. Dat deed ik toen al. Kleine verhaaltjes. Heerlijk vond ik dat. Wegdromen in mijn fantasieën. Naast een pen en papier had ik niets nodig. En ik kon het overal doen. Maar de meeste verhaaltjes schreef ik in mijn hoofd. Als ik buiten was. Buiten is voor mij heel belangrijk. Ik zie het als een metafoor voor vrijheid. Voor onafhankelijkheid. Dat ik kan gaan en staan waar ik wil, wanneer ik wil en er daardoor voor mijn kinderen kan zijn. Zodat ik aandacht heb voor mijn geliefden en waarde toevoeg. Aan hun levens. Buiten en schrijven komen voor mij samen in freelancen. Als tekstschrijver, blogger, seo-copywriter, (web)redacteur. Gewoon omdat ik dat enorm leuk vind, er giga goed in ben er flinke dosis energie van krijg!

Wat is jouw droom?

Waarom doe jij wat je doet? Als je de financiële verplichtingen niet zou hebben, hoe ziet jouw leven er dan uit? En wat is jouw passie? Had je dan ook in deze baan gezeten, deze auto gereden en in dit huis gewoond? Als ik mijn leven over mocht doen, had ik niet opnieuw voor dit huis gekozen. We hebben een heel fijn huis, begrijp me niet verkeerd. Maar het is groot. Veel groter dan wij samen ruim 10 jaar geleden nodig hadden. Gekocht met het oog op de toekomst. En ja, het huis is inmiddels gevuld. Met 2 lieve kinderen, poesjes, 2 auto’s en een berg spullen. Een huis waar wij nu eigenlijk pas aan toe zijn, maar al ruim 10 jaar voor betalen. Best zonde toch? Van dat geld hadden we heel mooie reizen kunnen maken. Of onze financiële buffer aanvullen. Want vrij zijn van financiële verplichtingen, zoals de hypotheek, betekent vrijheid. Vrijheid om je droom te leven.

Geld verdienen met je droom

Je hypotheek aflossen is daarom helemaal geen gek idee. Maar dat doe je niet van vandaag op morgen. En wachten om je droom te leven totdat je financieel onafhankelijk bent, vraagt om een lange adem. Wat je wél kunt doen is onderzoeken hoe geld kunt verdienen met jou passie. Met jouw droom. En misschien hoeft dat helemaal niet zoveel te zijn als je nu verdient. Misschien ben je wel tevreden met minder geld. Stel je voor: je droom leven, minder inkomsten maar loskomen van de ratrace. Kies jij ervoor? Eenvoudig leven is the key. Denk groots. Denk in mogelijkheden. Mijn punt: maak het eenvoudig. Pel je droom af tot de kern. Wat doet er voor jou toe? Waar ligt jouw passie? Maak het concreet en leef je droom! Je hebt de vrijheid om te kiezen. Kies voor je mooiste leven. Of zoals Jay Shetty het in zijn filmpje zegt:

‘We force ourselves out bed to live the same day again and again and calls it life. Imagine a world where everyone lives their passion. We’d be better people, we’d be better partners, we’d be better parents. We all have a passion. A genius inside us. We have that potential. What would you regret when life ends. The pain of regrets far out weight the pain of risk. A winner is just a loser who tried one more time. A year from know you wish you started today.’ 

Dus bekijk het filmpje van Jay en start living your dream!