Afvallen? Eet Paleo. Dat is zo’n beetje de strekking van Paleo Revolutie. En nee, paleo is geen wonderreep. Het is een voedingsmethode. Eigenlijk een manier van leven. Nu hoef ik niet per se af te vallen, (al lijkt een kilootje of twee minder, mij best heel prettig) ik ben getriggerd. Waarom? Paleo staat voor eten als de oermens. Natuurlijk en suikervrij dus.

paleoIn het boek Paleo Revolutie schrijft Mitchel van Duuren over het teruggaan naar de basis. ‘Stop met het eten van voeding waar je als mens evolutionair gezien gewoon niet tegen kunt’. Wat is die voeding dan? Koolhydraatrijke voeding, zoals brood en pasta. Waarom je dit beter niet kunt eten en want voor invloed deze ‘voedingsstoffen’ op jouw lichaam hebben, beschrijft Mitchel ook. En dat is best even schrikken (en heel bevestigend om vooral door te gaan met mijn suikervrije bestaan).

Paleo proof
Oké, dat suikers niet goed voor je zijn en ook niet in een Ppaleovoedingspatroon passen, is duidelijk. Maar wat is volgens de Paleo methode juist wel heel goed voor je? ‘Zo’n beetje alles wat je uit de natuur kunt halen’, lees ik. Zoals eiwitten en vet. Vlees dus. En vis, groenten, eieren, noten, zaden en fruit. Fruit zet ik bewust op de laatste plaats. Want: fruit is het snoep van de natuur en bevat suikers. Maar het is wel de gezondste vorm van koolhydraten.

Recepten
Je snapt, Paleo sluit goed aan bij mijn ontdekkingsreis naar een suikervrij voedingspatroon. Ik ben blij dat ik weet wat ik nu beter wel en vooral niet kan eten. Maar hoe vertaal ik dit op tafel? Paleorecepten.nl is mijn oplossing. Recepten van ontbijt tot desserts en van vlees tot eieren. Heel overzichtelijk is alles weergegeven. De bloemkool-wortelpuree was mijn ‘ontgroening’. En ja, het is best even vreemd om groente met groente te eten in plaats van de traditionele aardappels met groente. Maar wat was het lekker! Stukje vis erbij en smullen maar.

Verzadigd
Wat ik zo bijzonder aan deze hele ontdekkingsreis vind, is hoe verzadigd ik na een maaltijd ben. De behoefte om iets ‘nemen’, heb ik gewoon niet. En dat is fijn. Niet alleen omdat ik dat stemmetje in mijn hoofd geen ‘chocola, koek, snoep, chips en nog meer chocola’ meer hoor roepen. Ook vanwege dat getal dat de weegschaal aangeeft. Want die twee kilo, die ben ik inmiddels kwijt!

Boek
Ben je nieuwsgierig naar het boek Paleo Revolutie? Je kunt de handleiding van 130 pagina’s hier aanvragen. Je leest hoe de paleo methode werkt en wat het voor jou toevoegt (vetverlies en energie winnen). Het boek bevat drie delen: 1. Wat is de juiste mindset?, 2. Wat je moet weten en 3. Wat je moet doen. Overzichtelijk en het leest lekker weg. Let alleen niet op de grammaticale onjuistheden. Het doel van Mitchel is mensen te enthoustmeren om deze levensstijl op te pakken. En volgens mij lukt dat prima. Ik ben in ieder geval om!