snel en makkelijk etenUrenlang stond ik in de keuken. Lunchtrommels vulde ik zo gezond mogelijk. Het ontbijt was altijd tot in de puntjes verzorgd. Healthy. Afwisselend. Uiteraard. Het complete weekmenu dacht ik uit. Niet alleen voor het diner. Nee, ook de lunches, ontbijt en tussendoortjes werkte ik uit. Een flinke klus. Het bedenken én het bereiden. De oven draaide overuren. De vriezer was altijd goed gevuld met de healthy tussendoortjes. Heerlijk hoor. Gezond ook. Maar het kostte behoorlijk wat tijd. Geld ook. Dit kan anders. Ik wist het. Ik ging terug naar mijn kindertijd. 

Lampje branden

Die ene reclame uit de jaren tachtig. Ik was nog een klein meisje. Met 2 staartjes in mijn haar. Aan elke kant 1. Nieuwsgierig (nog steeds trouwens). Die ene slogan had ik kennelijk opgeslagen. Want ineens kwam hij als een pop up boven. Er ging een lampje branden. En dat zette mijn avonturen in de keuken op zijn kop. Plotseling hoefde ik geen avonden en vrije ochtenden meer in de keuken te staan om een heel compleet en gezond weekmenu voor iedereen uit te denken en te bereiden.

‘Snoep gezond, eet een appel’

Het inzicht dat ik kreeg was bijzonder simpel, maar zo treffend! Ik blies de slogan ‘Snoep gezond, eet een appel’ nieuw leven in. Niks geen associatie met de tandarts en gaatjes. Dat niet. Wel met een eenvoudig leven. Want waarom zou ik uren in de keuken staan om gezonde tussendoortjes en baksels te maken als ik ook een stuk fruit voor mijn kleine kanjers kon schillen. Waarom moeilijk doen? Daarbij is een stuk fruit naar mijn idee veel completer.

Eenvoudig eten

En zo ontstond er een nieuwe uitdaging: zo eenvoudig mogelijk zo gezond mogelijk eten. Simpel en gezond dus. Niet omdat ik te lui ben om moeite te doen. Absoluut niet. Tot voor kort bakte ik naar hartenlust allerlei tussendoortjes. Van muffins tot bananenbrood. En van ontbijtkoek tot healthy snackrepen. Ik draai mijn hand er niet voor om. Maar het speciale raakte ervan af. Al die bijzondere baksel werden normaal. De wereld op zijn kop.

Fruitschaal op tafel

Weg met die etagiere vol notenballetjes, healthy muffins en homemade bonbons. De fruitschaal komt weer op tafel. Goed gevuld was hij al. De inhoud verdween alleen in allerlei baksel. Nu stop ik het rechtstreeks in de lunchtrommels, tussendoorbakjes of in mijn tas. Scheelt een hoop tijd. Levert nog blije gezichten op ook.

Tips simpele en gezonde gerechten

Wil jij net als ik eenvoudiger leven en ben je op zoek naar tips voor een gezond maar eenvoudig menu? Check mijn blog ‘Snel en gezond eten‘. Hieronder nog meer tips:

Ontbijt

Geitenyoghurt met plakjes banaan en geroosterde havermout. Tip: maak 1 keer per week een pot geroosterde havermout. Zo heb je genoeg voor een hele week. Nieuwsgierig naar meer recepten met yoghurt? Lees ook 10x gezond ontbijt met yoghurt.

Tussendoor

Appel (lekker met wat kaneel)
Stukjes meloen
Worteltjes met humusdip
Aardbeien
Druiven

Lunch

Speltbroodje gebakken ei
Rijstwafels belegd met pindakaas of huttenkase met gerookte zalm
Roggebrood met geitenkaas en honing
Left over van vorige avond. Een salade of soep bijvoorbeeld.

Simpel gezond avondeten

Eenpansgerechten, I love it. Mijn all time favorite is soep. Zo handig: 1x maken en dagenlang een lekkere en gezonde maaltijd. Perfect als diner. Maar ook als lunch om mee te nemen naar je werk. Deze tomatensoep vol verstopte groenten is hier absoluut favoriet.

Pastasaus. Net als soep, kun je pastasaus ook in flinke hoeveelheid maken. Je staat 1x in de keuken, verdeelt de porties, vriest ze in en het enige wat je na een drukke dag hoeft te doen is de saus te verwarmen en de pasta te koken. Tip: vervang de pasta door courgette. Maak er met een spirelli courgetti van je. Zo heb je nóg meer groenten op je bord!

2 tips

Tip 1: kook een grote portie als je simpel en gezond wilt eten. Verdeel de grote portie in kleinere en vries de kleine porties in.

Tip 2: gebruik je groenten voor verschillende gerechten. Die geroosterde bataat is de ene dag heerlijk met sperziebonen (die je gedopt en al uit het vriesvak haalt), gebakken champions, ui en falafel. De volgende dag verwerk je de bataat in een salade. Courgette over? Maak er soep van. Kinderen zijn er vaak dol op!

Uitdaging geaccepteerd

Eenvoudig leven, kan het simpel en gezond? Ja! Eet met de seizoenen en houd het zo natuurlijk mogelijk. Pluk, schil, pel, snijd, hap, eet en geniet. Keep it f*cking simple :).